banner

gila

Wednesday, May 25, 2011

Memperkenalkan!! New Kid on the 'blog'..

Alisha Hana..
beberapa jam selepas dilahirkan.

Subuh 25 haribulan Februari, 2011 tu... suri rasa lain macam je perut ni.  Ikutkan due date patutnya 5/3/2011 nanti.. tapi ni cam advance seminggu je ni.  Memanglah ini anak suri yang ke 3 tapi suri tak pernah rasa gesa nak bersalin tu macam mana sebab yang sulung tu di induce soh kuor (3 ari 3 mlm induce suh kuor..dia degil tak nak gak bukak pintu.. selesa kot dalam perot suri ni.. hehehe..) sebab tu bila yg ke 3 ni rasa cam pelik jeaa...

Yang no 2, si 'abang' hafiz (skrg dah kena panggil abang dah... hikkss..) tu pulak x cukup bln sebab tekanan darah suri dah tinggi... so doktor decide kena kuor 'ikut tingkap'.  So, 2 previous pregnancy tu suri amik epidural (sapa2 yg x reti epidural tu apa... pi tanya la mereka yg berkaitan yea... jgn lak korang pi tanya ngan bangla jual karpet tu udah lerr... *ehh... sapa tau..diorang pun mungkin tau you... maksudnya sapa2 yang tak tau tu lebih teruk ilmu alamnya dari mat bangla tu la yeaa...heheheh)


lahir dengan ketinggian 53 cm..
beberapa jam selepas lahir.

Okeehh... back to the real story.  Sebab perut rasa lain macam je pagi tu.. suri pun geraklah husband suh dia yang pegi hantar anak2 gi sekolah pagi tu.  Time ni hati dah cuak dah... eh!!.. mcm ni ke rasa nak bersalin??.. (* al lembab punya pick up laa...)

Selepas solat subuh, dengan rasa berdebar, takut, suspens dan segala bagai perasaan..(sementara menunggu husband balik dari sekolah).. suri pun amik quran dan baca beberapa mukasurat untuk menenangkan hati yg berdegup kencang bagaikan nak jumpa mak mertua buat kali pertama.. hehehe..



sehari

Bila husband suri sampai je kat rumah..we all decide nak gi hospital.   Lagipun time ni dah keluar tanda dah.. so... kena fai tit looo... kang beranak dalam cik 'tima' tu kang.. sapa nak jawap??  hehehe.. ada yang carik alasan nak tukor kereta lak kang.. hahaha.

Dipendekkan citer..sampai kat sepital dah bukak 3 cm... check in masuk lam wad... hehehe.. makin berdebor!!  Rasa nak gugur jantung dibuatnya.. tapi buat muka maintain jek... hehehe.. padahal lam ati... !@$#%&*^%  .. mcm2 rasa ada...



10 days

Tunggu punya tunggu... dah petang... rasa sakit makin kerap.. aduss lah mak aiii... bawak jenjalan keliling wad sambil mulut tak henti2 berzikir dan sesekali baca surah yasin untuk ketenangan.

Dah pukul 5.30 petang cenggitu.. bawak diri jumpa doktor mintak dia periksa..  dah bukak 6 cm. (*lambat betul budak lam perot ni jumpa kunci.. bukak la cepat sikit... lambat naauuuu..)


 
2 bulan..
dah pandai bagi renungan 'makrifat' dia..

Pendek kan lagi citer... kena tolak lam dewan bersalin pukul 6 petang camtu.  Dalam 6.15 ptg tu, doktor dah pecahkan air ketuban... patutnya kata doktor.. lepas pecah air ketuban, biasanya kena tunggu lagi 4 jam baru diorang check patient balik sebab selalunya time tu baru leh deliver..(*gilerrr kooo..kena tunggu lagi 4 jam???!!)

Tapi !!!!  Bukan dalam kes suri ni... lepas 15 minit pecah air ketuban.. suri dah rasa 'gesa' dan dalam pukul 6.40 ptg ..maka lahirlah seorang puteri yang amat dinantikan selepas kehadiran 2 orang putera (* yang dah bertukar jadi ultraman...hehehehe..)


## citer lam dewan bedah tu telah ditapis. disaring dan di sensored dengan hebatnya... kot versi tanpa ditapis kang.. mau ada yang tobat tak mo kahwin dan tobat takmo beranak lak... hahahaha..


So,  pada 25hb. Mei nih... cukuplah baby baru suri ni berumur 3 bulan..

Diberi nama Alisha Hana yang bermaksud :  Alisha  - protected by GOD  .... dan Hana - kebahagiaan, rezeki tanpa kepayahan... (*moga2 Alisha membesar dibawah segala perlindungan Allah  dan  rezeki yang melimpah sesuai dengan nama yang diberikan padanya... amin..)

Alisha Hana dilahir secara normal pada 25/2/2011 bersamaan 22 Rabiulawal 1432 hijrah... jam 6.40 petang hari Jumaat dengan berat 3.43kg dan panjang 53cm (tak blh kata ketinggian sbb dia xleh diri lagi.. hehehe..)



Alisha Hana... 3 bulan.

# kelahiran kali ini begitu istimewa kerana turut disaksikan oleh hubby suri sendiri... hehehe.. (*nyesal bang??? hehehe..)

6 comments:

mr.curly said...

uihhh tembamnyeee..eee gerammm!!

p/s: alhamdulillah sume selamat..beseri2 la umah pasni ye..hikhik

DuniaSangSuri said...

tq mr. curly,
hehehe.. rumah pasni pasti 'berseri' sbb ada tukang 'kemas' (*praktis ayat... "Alisha!! simpan piuk dn senduk mami tu balik!! woii..woii.. jgn selongkar lemari tu Lisha!!... :)

lagenda said...

tahniah..sukanyaaaaaaaaa tgk baby girl yg cute2 gini! Rasa nk cubit2 jerk..hihihi

P/s: slm perkenalan suri. Kwn2 blogger mmg biasa call me 'MAK'bahkan blogger yg lbh tua gila dr me pun call me MAK tp kalo x suka, x selesa leh je call me LM (Lagenda Mahsuri )

DuniaSangSuri said...

tq LM,

skrg ni sukalah tgk dia temban..besor sok..kot tembam gak..sibuk nk telan pil kurus..hehehe..

LM tak nak tambah yg girl plk ker??? hehehe..soklan standard..(dulu selalu dpt soklan ni.. :) )

LilyGrynn said...

Alahai comelnya. Bestkan dapat anak perempuan. Leh pakai mcm2 baju cute mute gitu. Ni yang buat tak sabar nak tunggu bulan November ni. Tapi kalau dapat superman ke, ultraman ke takpalah. Ada dua kat rumah best juga, haru biru hidup mummy jadinya nanti!

DuniaSangSuri said...

ikut am suri.. 2 boy dulu.. yg 3rd tu bru girl.. hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...