banner

gila

Tuesday, June 21, 2011

Aktiviti Hujung Minggu...

Apa yea aktiviti korang hujung2 minggu??

Kalau suri dan family... selalunya kitorang jenjalan 'ukur' shopping kompleks kat KL nihh.. (window shopping lerrr.... awat lembab sgt.. hhuhu...  *peace..)

tapi hujung minggu lepas.. kitorang buat bende lain sikit...

Jadi rajin..ringan tulang sambil bersenam urat dan tergeliat saraf... 

Kitorang buat apa??... kitorang bergotong royong membersihkan kebun..(hek ellehh.. elleh yea... bkn ellen si blogger yg comeiii tuhh..... takat kebun sekangkang kera tu xyah ler panggil kebun suri oooii... huhuhuhu)




bako!!!   kita bako jeaa..!!!

Kebetulan bang ngah suri datang untuk tolong (*bkn tolong pree jek tau... ada upah gitteeww...) menebas rumput.  So, anak2 suri apa lagi amik peluang la berjimba dengan nyamuk dan segala serangga kat semak tuhh..  kot takde sesapa..jgn harap la diorang leh main kat semak @ kebun tu...

Suri ni pemalas sikit... amik gambar pun dari dalam rumah jek.. alasan fardhu sekarang ni.. 'Alisha ni haaa.. takleh la nak kuar umah kang kena gigit nyamuk...'  - ellehh (*elleh lagi yek.... )itu jeklah alasan ko suri..lain takde.. alisha itu la...alisha ini la... hihihi... takde idea lain ker???



haaa!! dah terbakar ponn...

Sebenarnya, bagus jugak sesekali kita biarkan anak2  ni bermain lasak2 sikit kat luar rumah.  Selalunya diorang ni asik kuak lenang jek depan tv.

Peratikan..budak2 sekarang ni lebih seronok main PSP, Playstation dan permainan yang sewaktu dengannya  (suri pun dah tak blh keep up dgn semua jenis gadget permainan yg ada dipasaran sekarang.. huhuhu... byk sgt la...) 

Budak2 sekarang ni lebih rela mengulit gadget2 game tu dari bermain pasir, selut ataupun memanjat pokok.  Even anak2 suri sekarang pun diorang tak reti memanjat pokok.. sedih kan??  (*diorang selalu memanjat besi2 di padang2 permainan jek...)

Cer korang tanya anak2 korang... leh tak diorang memanjat pokok??  Anak2 jantan korang ler... anak2 pompuan leh la korang excuse sikit...

 Bak kata hafiz tu... takmolah panjat pokok.. pokok tu kotor... huhuhuhu..  (* in a way... suri rasa selamat la sikit sebab kot dia terlepas ke kebun tu tidaklah risau dia jatuh dari atas pokok.. tapi??? tak ke korang rasa pelik?? apsal la budak2 lelaki sekarang tak adventure macam budak2 dulu..)

Kalaulah suri zaman umur cam diorang tu... habih dah seme pokok kat umah jiran tu kena panjat.. especially kalau musim buah..hehehe... takat pokok mangga dan rambutan tu... sap-sap suiii jek dah sampai pucuk... hahahaha...


# Nota kaki  :-  ikut kajian ...sebab tu bdk2 sekarang lebih self centered dan lebih adventure dlm life .. kesan negatif kerana game dan gadget2 tu..diorang tak reti bermain dalam kumpulan/ interact dgn org lain... lebih adventure utk merempit, dadah dan gejala negatif lain kerana bg diorg itu lebih fun dan seronok kerana masa kecik2 tu diorang tak rasa kehidupan dan keseronokan yg begitu.. nau'zubillah himinzalik jauhkanlah dari anak2 kita seme yekk...amiiiinnn...


.

11 comments:

Kak Aya said...

memang betul, budak-budak sekrang byk bermain dengan alatan berbanding dengan manusia...kesian ...kita dulu seronok main ramai-ramai.

puanbee said...

selalu pun elok ni buat aktiviti gini , tp tulah kami duk rumah burung tunggu balik kmpung je lah hakhakhak

DuniaSangSuri said...

yelah kak aya (wooii..pasan la ko suri panggil dia kakak... sebaya tuhh...heheh..sori..).. main galah panjang..main konda kondi.. mainvgelang getah..guli dan game yg sewaktu dgnnya.. sonok kan..

DuniaSangSuri said...

eh... duk umah burung pun blh gak la berkebun..cer tnya ngan anak bee yang kakak tu.. elok jek dia berkebun... hehehehe..

Ellen said...

Hehehe..Thanks sis atas backlink ni..jasa sis nanti ellen balas..

Memang best berkebun2 ni..tapi kalo matahari terik di atas kepala..adoii boleh buat pening juga..hahaa..[bajet ada penyakit M ni..hahahaa]

NzA said...

apa yg penting kerja sama....kt wonder pets.

DuniaSangSuri said...

ellen : sama2 kasih... kalau ada penyakit M..ubatnya ngeroh lerrr... hehehe..brp jam? terpulang pd kroniknya pesakit tu..hiikkkss..

NzA : hahaha... geng si hafiz nihh...wonder pets (2x).. kami dtg..membantu anak unta yg kesusahan...lalala... :)

lagenda said...

Bako! bako! Bako..alhamdulillah anak anak mak masih tak terlalu terdedah dgn gajet2 masa kita termasuk FB. Hahaha..

DuniaSangSuri said...

hahaha.. FB..bahaya tuhh.. ramai yg kantoi ngan FB nihh... huhuhu..

LilyGrynn said...

Memang betul. Anak lelaki kita pun sangatlah taksub ngan laptop dan PSII nyer. Ajak gi taman permainan, dia lagi prefer main sorang2.

sangsuri said...

budak2 sekarang... camtulah lily... sedih memikiorkannya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...